Snoremark

Æbler, honning og danske urter og bær i massevis skriver historie, når de ender i Karin Sloths mjødflasker fra Snoremark. Det bliver næsten ikke mere nordisk, men verden udenfor har også fået øjnene op for mjød fra Tågerup.

Tekst: Nana Balle, Kontekst Kommunikation

Karin Sloth fra Mjød bryggeriet Snoremark i Tågerup
Karin Sloth fra mjød bryggeriet Snoremark i Tågerup

Det er næsten historie på flaske, man får serveret, når man kommer forbi Snoremark Mjød i Tågerup. Historien mærkes allerede i udsigten fra toppen af bakken, hvor den gamle proprietærgård ligger, og hvor der er kig til Roskilde Fjord, middelalderkirker og gravhøje fra Bronzealderen.

Og mon ikke bygherrerne bag gravhøjene kunne finde på at tage en skål i mjød efter endt gerning, når høvdingen var kommet i jorden? Mjød kendes i hvert fald i sin oprindelige form, som er gæret vand og honning, helt tilbage til oldtiden og fra mange forskellige civilisationer. Den har også været på bordet i den nordiske mytologi, blandt andet som Skjaldemjøden, der gav store poetiske evner. Om det også gælder mjøden fra Snoremark skal være usagt, men det er ikke svært at finde de store ord frem, når man smager på den aromatiske drik i de slanke flasker med gudinden Gefion, i færd med at pløje den sjællandske muld, som logo.

Æblemjød fra Snoremark
Snoremarks mjød trækker tråde helt tilbage i historien, drikken også ved at skrive sig godt ind i nutiden.

Snoremarks mjød hører til på hedvinshylden med cirka 14,5 procent, og kommer i en varieret buket af smagsvarianter og en varierende sødme, alt efter hvilken profil Karin har valgt til den enkelte bryg. Men udgangspunktet er det samme: æbler og honning. Denne mjød er brygget på mosten fra de mange æbler fra gårdens plantage. Det er vel at mærke ikke de spisevenlige æbler, vi kender fra haver og hylder, men 11 forskellige engelske sorter, der er specielt egnede til at brygge den klassiske engelske cider – en vinøs, letbitter, lidt syrlig gæret drik langt fra den sliksøde æblesodavand, vi typisk finder i butikkerne under navnet cider. Æblerne plukkes og mostes om efteråret, hvor der straks tilsættes honning, som er indsamlet henover året og frosset ned til det er til at brygge.

Ned i blandingen kommer også nogle af de mange urter, som Karin har udvalgt til de forskellige bryg, og som får smagen af området med i flasken: havtorn, mjødurt, humle, slåen, kvan fra Veksø og selvfølgelig hyben, der har været en hyppig gæst i de danske mjød-kar i årtusinder. Honningen er for en stor del leveret af Karins mand, Thomas, der passer gårdens bier, men der skal bruges masser af honning, så der kommer hjælp udefra i form af honning fra små producenter over hele Sjælland: op til to tons om året skal der til!

Æblemjød fra bryggeriet Snoremark beliggende i Tågerup ved Roskilde
Æblemjød fra bryggeriet Snoremark

Seneste projekt er et samarbejde med Nationalmuseet om en mjød på mjødurt, lindehonning, porse og spelt – en blanding lig den Egtvedpigen fik med på kisten i jernalderen.  Men selvom Snoremarks mjød trækker tråde tilbage i historien, er drikken også ved at skrive sig godt ind i nutiden. Den er nemlig produceret efter alle principperne i Det Nordiske Køkkenmanifest, som en flok kokke og idéfolk satte i verden i 2002 for at hylde danske oprindelige råvarer og teknikker, og som blev startskuddet til Noma og det nordiske køkkens anerkendelse over hele verden som noget særligt.

Det giver også Snoremarks mjød plads på mange af tidens mest hyldede nordiske restauranter. For hvorfor anstrenge sig for at brilliere med nordisk mad, og så servere franske vine til? Både madmagasinet Gastro, den engelske avis Daily Telegraph og japansk TV har derfor, sammen med mange andre medier, nemlig fået øjnene op for det gode håndværk, der står og funkler i et væld af ravfarvede nuancer i Karins bryggeri. Lige klar til en gedigen sjat historie og velsmag i glasset.

Snoremark Mjød producerer omkring 12.000 flasker om året, som sælges i butikker, på museer eller gennem gårdens webshop på . Gårdens mjød kan også nippes på restauranter og caféer, blandt andet på Café Knar på Vikingeskibsmuseet i Roskilde.

Snoremark Mjød v./ Karin Sloth
Gundsølillevej 52
Tågerup 4000 Roskilde
Telefon: +45 3024 7761
email: info@snoremark.dk
www.snoremark.dk