SMAG PÅ 4000NORD

SMAG på 4000NORD – smagen af Nærvær

Tekst: Nana Balle, Kontekst Kommunikation

Nord for Roskilde går der en flok mennesker rundt og laver mad. Mellem marker, skovbryn, enge, veje og landsbyer har de hver især valgt at dedikere sig til at sætte smag på området – og på vores oplevelse af egnen. Det er smagen af frugtrig mjød, silkemørt oksekød, saftigt svin, sliksøde kartofler, knasende agurker eller fyldig, chokoladebitter kaffe.

For nogen er det en fritidsinteresse, for andre en hobby, der hen ad vejen er blevet en levevej og for endnu andre et resultat af års professionelt fokus. Det er vidt forskellige mennesker og historier, der ligger bag hver deres forretning.

Men én ting har de til fælles, nemlig deres tilstedeværelse i dét, de laver. Deres tanker om den aller bedste smag, om kontakten til maden, om velbefindende hos dyr og mennesker, om at være tæt på det, man sender videre til dem, der skal nyde frugterne af ens arbejde.

Det er smagen af nærvær, man finder dér nord for Roskilde.

Patrick og Maria fra Just Coffee med deres rige udvalg af økologisk kaffe.

Just Coffee

Smagen af god kaffe og global retfærdighed

Patrick og Maria finder den bedste kaffe fra bæredygtige kooperativer over hele verden, og tilføjer selv de sidste smagsnuancer i ristningen hjemme i Just Coffee’s butik.
Læs mere her…

Jørgen fra Bondegaarden i Østrup med sine japanske køer

Bondegaarden

Smagen fra tusinde blomster i en bøf

Hvem gider lunken øl og små japanske stalde, når man kan spise sig mæt i flere urter end en Noma-kok kan samle på et år? På Bondegaardens enge ved Østrup går verdens bedste kød rundt.
Læs mere her…

Karin Sloth fra Snoremark foran sine æbletræer

Snoremark

Gudedrikken fra bakketoppen

Æbler, honning og danske urter og bær i massevis skriver historie, når de ender i Karin Sloths mjødflasker fra Snoremark. Det bliver næsten ikke mere nordisk, men verden udenfor har også fået øjnene op. Læs mere her…

Jacob foran sine agurkeplanter fra Gartneriet Søegaard Nielsen i Ågerup

Søegaard Agurker

Agurketid hele året rundt i Ågerup

Der er masser af viden, familiehistorie og bæredygtig brug af CO2 i agurkerne fra Gartneriet Søegaard Nielsen i Ågerup. Men frem for alt er der smag og knas.
Læs mere her…

Peter fra Ryttergården i Kirkerup i sin kartoffelmark

Ryttergaarden

Smagen af guld

Peter fra Ryttergården ved Kirkerup er konkurrencemenneske. Derfor giver han den hvert år en ordentlig skalle for at få nogle af landets allerførste kartofler på markedet. Og de smager fantastisk.
Læs mere her…

Dyssegårdens kvæg er ude hele året

Dyssegaarden

Glade grise, gæs og grantræer

På Dyssegaarden hygger ænder, gæs, svin, høns og kvæg sig under åben himmel hele året. Men livet på gården eksploderer for alvor i en sky af julestemning fra november måned.
Læs mere her