SMAG på 4000NORD – smagen af Nærvær
Tekst: Nana Balle, Kontekst Kommunikation
Nord for Roskilde går der en flok mennesker rundt og laver mad. Mellem marker, skovbryn, enge, veje og landsbyer har de hver især valgt at dedikere sig til at sætte smag på området – og på vores oplevelse af egnen. Det er smagen af frugtrig mjød, silkemørt oksekød, saftigt svin, sliksøde kartofler, knasende agurker eller fyldig, chokoladebitter kaffe.
For nogen er det en fritidsinteresse, for andre en hobby, der hen ad vejen er blevet en levevej og for endnu andre et resultat af års professionelt fokus. Det er vidt forskellige mennesker og historier, der ligger bag hver deres forretning.
Men én ting har de til fælles, nemlig deres tilstedeværelse i dét, de laver. Deres tanker om den aller bedste smag, om kontakten til maden, om velbefindende hos dyr og mennesker, om at være tæt på det, man sender videre til dem, der skal nyde frugterne af ens arbejde.
Det er smagen af nærvær, man finder dér nord for Roskilde.

Just Coffee
Smagen af god kaffe og global retfærdighed
Patrick og Maria finder den bedste kaffe fra bæredygtige kooperativer over hele verden, og tilføjer selv de sidste smagsnuancer i ristningen hjemme i Just Coffee’s butik.
Læs mere her…

Bondegaarden
Smagen fra tusinde blomster i en bøf
Hvem gider lunken øl og små japanske stalde, når man kan spise sig mæt i flere urter end en Noma-kok kan samle på et år? På Bondegaardens enge ved Østrup går verdens bedste kød rundt.
Læs mere her…

Snoremark
Gudedrikken fra bakketoppen
Æbler, honning og danske urter og bær i massevis skriver historie, når de ender i Karin Sloths mjødflasker fra Snoremark. Det bliver næsten ikke mere nordisk, men verden udenfor har også fået øjnene op. Læs mere her…

Søegaard Agurker
Agurketid hele året rundt i Ågerup
Der er masser af viden, familiehistorie og bæredygtig brug af CO2 i agurkerne fra Gartneriet Søegaard Nielsen i Ågerup. Men frem for alt er der smag og knas.
Læs mere her…

Ryttergaarden
Smagen af guld
Peter fra Ryttergården ved Kirkerup er konkurrencemenneske. Derfor giver han den hvert år en ordentlig skalle for at få nogle af landets allerførste kartofler på markedet. Og de smager fantastisk.
Læs mere her…

Dyssegaarden
Glade grise, gæs og grantræer
På Dyssegaarden hygger ænder, gæs, svin, høns og kvæg sig under åben himmel hele året. Men livet på gården eksploderer for alvor i en sky af julestemning fra november måned.
Læs mere her