Just Coffee

Patrick og Maria finder den bedste kaffe fra bæredygtige kooperativer over hele verden, og tilføjer selv de sidste smagsnuancer i ristningen hjemme i Just Coffee’s butik. Til glæde for både kvinder i Honduras og den kræsne kaffeelsker

Tekst: Nana Balle, Kontekst Kommunikation

Just coffee sælger friskristet kaffe og serverer også en kop bryg i butikken på Frederiksborgvej 551, nord for Roskilde.

Reggae-musikken vugger blødt rundt i rummet og blander sig med en velsignet duft, når man kommer på besøg i gårdbutikken hos Just Coffee. Lugten er helt ubeskrivelig – varm, krydret, ristet, aromatisk, lidt chokolade, lidt varme kastanier. Men det er ikke kastanjer – det er kaffe. Ankommet til gården i store, groftvævede sække fra hele verden: Honduras, Ethiopien, Sumatra, Peru, Mexico eller et helt andet land, hvor kaffen er en vigtig afgrøde.

Nu står den så og rister i den store blanke maskine hos Maria og Patrick. Først ryger der 15 kilo af de endnu grønne, økologiske kaffebønner op i risteren, og så får de ellers en ordentlig køretur i maskinen, først ved 350 grader, og så ned på 200 til sidst. Det giver de optimale betingelser for, at kaffen kan udvikle nogle af de – hold godt fast – mere end 700 aromaer, der gemmer sig i god kaffe. Og det er altså ristningen, kombineret med kaffesorten og oprindelsen, der bestemmer smagsbilledet på kaffen. Spektret er stort: blomster, syre, chokolade, nødder, bitterhed, friskhed, røde frugter, citrus. Alt efter anledningen. Den fine vaskede, altså tørret uden frugtkødet fra kaffebønnen, fra Ethipoien er mild, nuanceret, blomsteragtig, næsten the-agtig i aromaen, og god til en blid morgenkaffe eller måske en syrlig dessert. Den mellemristede fra Peru er blød og afbalanceret og en god følgesvend hele dagen. Og sidst på dagen giver den mørkristede fra Colombia et kærligt spark med fylde, en brændt smag med lidt mørk chokoladebitterhed. Patrick og Maria har en kaffe til alle lejligheder.

Efter ristningen kommer de hele bønner i papirsposer, der næsten er en historie for sig selv. Parret samarbejder med flere kunstnere og grafikere, som har skabt en skøn serie af billeder, en til hver sin kaffe, med cyklende skeletter, sorte ravne og den ethiopiske løve.

Selvom poserne er smukke, skal de ikke være på hylden for længe, for så begynder den nyristede kaffe at miste sin aroma. Så det gælder altså om at have så kort tid mellem ristningen, til der kommer en kunde forbi den stemlingsfyldte gårdbutikken, hvor man ud over den gode musik kan nyde en kop kaffe af ens foretrukne bønne, købe plakater og billeder, måske en hjemmelavet cookie, eller en af de mange eksemplarer af specialiseret kaffegrej, som kolber, maskiner og kedler i akle afskygninger. Og lige om lidt går Patrick i gang med at ombygge bagbutikken, så der bliver plads til kaffesmagninger, barista-kurser og måske lidt madlavning.

Kaffen gør godt – både for smagsløgene, og – i et noget større perspektiv – for producenterne. Patrick og Maria sælger nemlig kun kaffe fra bæredygtige kooperativer, hvor kaffebønderne er sikret en god indtægt for deres produkt. Typisk betaler parret over en tredjedel mere end for eksempel fair trade-forhandlerne. Det kan for eksempel være til det kvinde-kooperativ i Honduras, som Patrick og Maria selv har besøgt. Her er 50 kvindelige kaffebønder nu anden generation af kvinder, der i sin tid slog sig sammen for at få et nyt liv på den anden side af voldelige ægteskaber eller et liv som eneforsørger.  

Hos Just Coffee kan du købe friskristet kaffe og nyde en kop i butikken.

Idéen til kaffehandelen blev fostret af parrets ønske om at give deres lille bidrag til at ændre på den globale ulighed, samtidig med at det globale udsyn forblev intakt gennem samarbejde med og rejser til kaffebønder over hele verden. Parret er nu i gang med at opbygge en importforening, Roasters United, som skal gøre det nemmere at importere kaffe med den samme høje standard inden for bæredygtighed og god betaling til producenterne. Patrick fra Wisconsin og Maria fra Danmark mødte hinanden på rejse i Egypten for mange år siden. Med Just Coffee kan de fortsætte deres rejseliv i den gode kaffes navn.

Just Coffee sælger friskristet kaffe og serverer også en kop bryg i butikken på Frederiksborgvej 551, nord for Roskilde. Derudover sælges kaffen hos en lang række forhandlere, caféer og restauranter, som kan findes på hjemmesiden www.justcoffee.dk

Just Coffee
Frederiksborgvej 551
4000 Roskilde
+45 4091 7945
email: info@justcoffee.dk
www.justcoffee.dk