Gartneriet Søegaard Nielsen

Der er masser af viden, familiehistorie og bæredygtig brug af CO2 i agurkerne fra Gartneriet Søegaard Nielsen i Ågerup. Men frem for alt er der smag og knas.

Tekst: Nana Balle, Kontekst Kommunikation

Fra februar og henover hele sæsonen sælger Gartneriet Søegaard friske agurker i gartneriets butik. Butikken er åben alle ugens dage fra 7-19.

Det næstbedste, han ved, er hans kones tzatiki. Fed yoghurt, masser af hvidløg. Og så naturligvis oceaner af friskrevet, sprød agurk. Han kan spise det til alt muligt, og husets gæster bliver nærmest lidt skuffede, hvis der ikke er tzatiki på bordet, når Jacob og fruen inviterer til middag eller hygge.

Men det allerbedste, han ved – det er at komme ind i drivhusene en kold februar morgen. Når det er gråt og koldt og vådt udenfor. Og så træde ind i en lun oase, hvor det funkler af grønt i alle nuancer og fornemmelsen af frodighed blander sig med den umiskendelige milde, græsagtige duft af agurk. Så er han i sit es. For hos Jacob på Gartneriet Søegaard Nielsen er det agurketid hele året.

Familien Søegaard Nielsen er agurkeproducenter i den store stil. Ikke mindre end 1,1 millioner agurker bliver der hvert år produceret i Ågerup. Det svarer til cirka 330 kilometer – eller distancen fra Rådhuspladsen i København til samme i Aarhus, godt og vel endda – hvis man lagde dem op på række. Men det er nu ikke planen…

1,1 millioner agurker bliver der hvert år produceret i Ågerup.

Jacob vil nemlig hellere have sine agurker ud til de mange agurkesultne danskere, der efterspørger dansk producerede varer. Og det er der god grund til at gøre. Frem for alt, fordi agurkerne er friske og sprøde, når de når frem til butikkerne eller kantinerne, og derefter ender som det saftige, knasende element i salaten eller på rugbrødsmaden. Friskheden er garanteret på grund af den korte transport fra gartneriet til forbrugere. Faktisk kan en agurk nemt ligge på tallerkenen hos forbrugeren allerede dagen efter den er blevet plukket på gartneriet – så hurtigt går det.

Produktionen sker under tagene på de 8.000 m2 drivhuse på ejendommen. Bæredygtigheden vægtes højt, og gartneriet drives kun med naturgas. Det er der supergod mening i, for gassen bliver til vand og CO2, som så ledes over i drivhusene. Det er rent slik for agurkeplanterne, som giver mellem syv og 12 procent større udbytte, når de bliver fodret med CO2’en! Midt i februar er de første agurker klar, og Jacob er med i plukkearbejdet fra årets allerførste høst.

Faktisk er han med i alle dele af produktionen sammen med sine seks ansatte. For han kan ikke rigtig lade være. Kærligheden til agurker og gartneriarbejde er nemlig gået i arv i fire generationer siden Jacobs oldefar købte ejendommen i 1914. I dag er Jacobs far 80, og han giver stadig en hånd med i produktionen, ligesom Jacobs datter er godt engageret i forretningen.

Så det er mange års akkumuleret ekspertise der gør, at Jacob i dag kan tilbyde sine grønne afgrøder, der er dyrket med eftertanke. Fødevaresikkerheden er i top med styr på hygiejnen. Og stort set al bekæmpelse af utøj sker med venlig hjælp fra biologisk bekæmpelse, som betyder, at man sætter et skadedyrs naturlige fjender i sving, for eksempel spinderovmider, for at holde andet utøj nede.

Friskheden er garanteret på grund af den korte transport fra gartneriet til forbrugere.

Ikke alle agurkeplanter bliver sat i sving med at producere de grønne stænger. Faktisk sælger gartneriet både agurke-, tomat- og aubergineplanter i store mængder til glade have- og drivhus-ejere, både gennem planteskoler, men også i gårdbutikken, som familien også driver. Men hjertet ligger ovre i drivhusene. For der er ikke noget som at se tingene gro, synes agurkegartneren fra Ågerup.

Fra februar og henover hele sæsonen sælger Gartneriet Søegaard friske agurker i gartneriets butik. I plantesæsonen, altså fra midt på foråret, sælges der også drivhusplanter som tomater, aubergine og agurk, til private. Agurker sælges indtil sæsonen slutter i november. Butikken er åben alle ugens dage fra 7-19.

Butikken er åben alle ugens dage fra 7-19.
Gartneriet Søegaard Nielsen v./ Jacob Søegaard Nielsen
Ågerupvej 14
4000 Roskilde
Telefon 22202941
email: jacob@rix-soegaard.dk
https://www.facebook.com/Gartneriet-Søgaard-Nielsen