Dyssegaarden

På Dyssegaarden hygger ænder, gæs, svin, høns og kvæg sig under åben himmel hele året. Men livet på gården eksploderer for alvor i en sky af julestemning fra november måned, hvor 20.000 glade gæster kommer og suger til sig af julestemningen på gården.

Tekst: Nana Balle, Kontekst Kommunikation

Et ordentligt fitness-svin! Det lyder ikke super-charmerende, men det er det. Vi er langt fra omklædningsrum og træningsmaskiner og i stedet en tur på landet, på Dyssegaarden lige uden for Gundsømagle. Og det er her, at de knokkelstærke glade grise kan ses, når de hygger rundt mellem juletræer og buske hos Morten Gjerskov.

Dyr skal være udenfor, synes Morten. Ikke kun af etiske årsager, men det giver simpelthen det bedste kød. Og han praktiserer, hvad han siger. På en mark, der stråler gult af mælkebøtter, går en næsten blondine-farvet ko af racen Skotsk Højland rundt med sin kalv. Og på en anden mark finder vi nogle ordentlige basser af en flok Limousine-kvæg, der når op på en slagtevægt på 750 kilo, inden de krogmodnes i 2½ uge.

Knokkelstærke glade grise kan ses, når de hygger rundt mellem juletræer og buske hos Morten Gjerskov.

Og så er der fitness-svinet. Eller hvad man nu skal kalde det, når en gris på friland tilbringer cirka halvdelen af sin tid i marken med snuden pløjende rundt nede i jorden. Og det kræver altså noget muskelkraft, så derfor udvikler Mortens grise, der er krydsninger mellem racerne Duroc, Hampshire og gammel dansk landrace nemt en superstærk nakkemuskel – den, vi andre ynder at kalde en nakkesteg.

Nakkestegen med svær kan vel med rette kaldes flæskestegenes konge på grund af den gode fedtmarmorering, der binder det lyse og mørke kød fra forskellige muskelgrupper sammen. Fedtet  nærmest smelter ind i kødet, og giver en top-saftig steg, der nemt kan stjæle billedet på ethvert julebord. Og selvom gårdbutikken har åben hele året rundt, er netop juletiden da også den allertravleste tid på gården for Morten og hans ansatte.

Allerede i november åbner Morten portene til et gigantisk jule-eventyr, der trækker folk til fra hele Sjælland. Ja, sågar også fra den amerikanske ambassade, hvor medarbejderne har været på jagt efter den ultimative velfærds-kalkun til deres Thanksgiving-middag sidst i november. Dyssegaarden tilbyder nemlig også alskens slags fjerkræ, der alle har levet det gode liv under åben himmel: Gæs, ænder af flere forskellige racer, høns, og så altså kalkunerne, som snart er lige så populære som ænderne og gæssene på de danske juleborde, hvis man skulle dømme efter efterspørgslen på Dyssegaarden.

Men det er heller ikke nemt at finde fjerkræ i en ordentlig kvalitet i dag, mener Morten. Hans ænder og gæs lever 110 dage mod 38 i den industrielle produktion, og det giver bonus, når dyret rammer ovnen til jul. En and udvikler sit fedt først i livet, og dernæst musklerne, og det er forklaringen på, at mange oplever, at en billig and smelter helt bort under stegningen.

Så der er fuld knald på salget af guf til julebordet på gårdens julemarked, ligesom Morten langer i tusindevis af de flotteste juletræer over disken – med mindre man da selv har mod på at lege skovhugger og fælde sit eget træ. Herefter er der rig mulighed for at tanke op på vafler, burgere eller andre godbidder, fremstillet af gården tilknyttede kok. Der kan også shoppes igennem på julepynt, rides på æsler, hilses på hunde, katte og høns inden der rundes af med en tur i veteranbussen eller hestevognen. Kort sagt er der al mulig basis for at skabe de gode juleminder, alle drømmer om på tværs af generationerne.

Og i slutningen af december lukker det hele ned. Bare ikke for Morten og hans folk. For gårdbutikken holder åben og dyrene skal passes hele året. Med kærlighed og dedikation til dyrevelfærd og god smag.

Gårdbutikken på Dyssegaarden har åbent hele året og sælger et stort udvalg af kød, delikatesser og vin. På gårdens hjemmeside, www.dyssegaarden.com kan du få gode råd og opskrifter til julemaden.

Dyssegaardens Juletræsplantage v. Morten Gjerskov
Frederiksborgvej 570, Gundsømagle,
4000 Roskilde
Tlf.: 61 18 56 38
email: mail@dyssegaarden.com